1. Supra-incalzirea carbunilor
O greseala des intalnita este sa folosesti prea multi carbuni sau sa-i asezi gresit. Daca gustul devine ars dupa cateva minute, inseamna ca tutunul se arde prea repede.
Cum sa eviti: Foloseste 2-3 carbuni naturali pentru un creuzet normal. Daca fumul devine prea intens sau simti gust de ars, muta carbunii pe marginea creuzetului sau foloseste un HMD (Heat Management Device) pentru un control mai bun al caldurii.
2. Nivelul gresit de apa in baza narghilelei
Apa din baza narghilelei este importanta pentru a filtra fumul. Daca este prea multa apa, tragerea va fi greoaie; daca este prea putina, fumul va fi fierbinte si neplacut.
Cum sa eviti: Asigura-te ca tija narghilelei este scufundata in apa cu 1-2 cm. Testeaza tragerea inainte sa aprinzi carbunii, ca sa vezi daca este buna.
3. Folia sau HMD-ul sunt utilizate incorect
Daca folosesti folie de aluminiu, trebuie sa ai destule gauri pentru ca aerul sa circule. Daca sunt prea putine, tutunul nu se va incalzi bine; daca sunt prea multe, caldura se va pierde.
Cum sa eviti: Fa gauri mici si distribuite uniform pe folie. Daca folosesti un HMD, preincalzeste-l putin inainte de a-l pune pe creuzet.
4. Umplerea gresita a creuzetului
Daca pui prea mult tutun, arderea nu va fi buna si sesiunea va dura mai putin.
Cum sa eviti: Umple creuzetul lejer, fara sa presezi tutunul, lasand putin spatiu intre tutun si folie/HMD.
5. Carbuni de calitate slaba
Carbunii de proasta calitate pot da un gust neplacut si pot produce fum toxic.
Cum sa eviti: Alege carbuni naturali de buna calitate, cum ar fi cei din coaja de nuca de cocos, cum sunt cei de la Bucoco, Cocoloco sau Zocomo. Aprinde-i complet pe un aprinzator electric sau pe un arzator cu gaz, pana devin complet rosii si au un strat subtire de cenusa pe suprafata.
6. Neglijarea curatarii narghilelei
Daca nu speli narghileaua dupa cateva sesiuni, se aduna reziduuri care schimba gustul aromelor si pot contine bacterii.
Cum sa eviti: Spala narghileaua dupa fiecare utilizare, folosind apa calda si o perie speciala pentru furtun si coloana. Foloseste bicarbonat de sodiu sau lamaie o data pe saptamana pentru o curatare mai profunda.
Concluzie
Fumatul de narghilea e o experienta relaxanta, dar numai daca stii sa eviti aceste greseli comune. Ajustand nivelul apei, folosind carbuni de calitate si curatand narghileaua regulat, vei avea sesiuni mult mai placute. Acum ca stii ce trebuie sa faci, poti sa te bucuri de o narghilea perfecta de fiecare data!